Hoe Toekomstig Tijd Perspectief (Future Time Perspective) of onze kijk erop ons leven en relatie vorming bepaald.
De sociaal-emotionele selectiviteit (SES) beïnvloedt mensen hun keuzes tot hun sociale interacties, beroepskeuzes, maar ook relaties en hoe ze tot relatievorming staan en deze aangaan. 40 plussers staan anders in het leven dan jongeren, jong volwassenen. Als rond deze leeftijd er geen tot weinig conflicten zijn rond werk-gezin, veranderingen in gezinsstructuur en levensfase, neemt de behoefte tot grote sociale netwerken af (Byron, 2005).
Sociale contacten kunnen echter van belang zijn bij veranderingen in loopbaan, carrière keuzes. De theorie van sociaal-emotionele selectiviteit sluit hierbij aan (SES). In deze fase wordt het verlangen naar het maximaliseren van de emotionele beloningen van relaties groter. Het leidt ertoe dat mensen er de voorkeur aan geven om met betrouwbare gekende volwassenen om te gaan in plaats op zoek te gaan naar nieuwe onbekende individuen.
Het is NIET het ouder worden, maar WEL de erkenning van beperkte tijd die deze verschuiving motiveert. Ze zullen relaties reguleren door bewuste actieve stappen hierin te ondernemen, dit doen ook jongeren als het einde nadert, ze zullen ook liever bij dichte familieleden en vrienden de nabijheid opzoeken, dit bevestigd deze theorie.
In een grootschalig onderzoek onder volwassenen (Mroczek en Kolarz 1998) bleek de meerderheid van de oudere volwassenen hun geluksniveau als 'hoog' of 'vrij hoog' te beoordelen. Er waren wel verschillen tussen, geslacht, persoonlijkheid, opleiding, aanwezigheid van kinderen,….. Het positieve affect (emoties) lag zeer hoog bij vrouwen naargelang de leeftijd vordert.
Bij mannen had de persoonlijkheid een wisselwerking met de leeftijd, bij name introverte 40 plus mannen lag het positief welbevinden hoog. Extraverte mannen scoorden goed in de latere volwassen leeftijd. (Diener,1998)
Bijkomend onderzoek toont dat ook mensen die minder middelen hebben, erin slagen deze beperkingen in balans te brengen door selectiever te zijn in de levensdoelen die ze bewust kiezen. (SES) Dit kan helpen bij de uitdagingen bij het verouderen. Optimisme is een kwaliteit die bestudeerd wordt binnen de positieve psychologie. Er is al meermaals bewezen dat een positieve levenshouding meer volharding geeft in het omgaan bij problemen en betere gezondheidsresultaten geeft bij ziekte in vroege volwassenheid en middelbare leeftijd. Er zijn 2 soorten singles bij de middelbare en oudere volwassenen.
Bella DePaulo(psycholoog en socioloog) doet hieromtrent al meer dan 20 jaar onderzoek naar. Ze stelt dat het soort single je levenshouding en je toekomstperspectief stuurt, al dan niet bewust.
Er zijn mensen die zichzelf single zien maar dan tijdsgebonden, dat in de juiste omstandigheden kan veranderen. Het zijn meestal mensen die hooggeschoold zijn of een carrière uitbouwen, of door combinatie: werk- gezin. Ze stellen zich dus wel open voor een partner, maar alleen als de condities goed zijn, om hun leven een andere wending te geven. Ze zijn NIET wanhopig op zoek naar die ene partner, ze gaan hier heel bewust mee om. Ze kijken naar de dingen die voor hen belangrijk zijn, kijken naar symmetrie en comptabiliteit. Ze gaan hier zeer verantwoordelijk mee om, voor zichzelf en zijn bereidt deze verantwoordelijkheid op te nemen voor de ander en de relatie. Waardoor de kans op een duurzame relatie toeneemt, als de partner ook zo in het leven staat.
De vrijwillige singles, is een andere groep, die hier bewust voor kiezen, ze kiezen voor een leven zonder romantische partner en kunnen oprecht gelukkig zijn. (zelfpartnerschap)
Het is een levenswijze, en het is wie ze zijn. Ze kiezen hier bewust voor en koesteren het single zijn. Ze hebben meer sociale contacten, en hebben inderdaad minder seks met een partner dan getrouwde of samenwonende koppels. Maar de kwaliteit kan hier wel beter zijn, tegenover kwantiteit bij de koppels. Dit komt omdat ze hier bewuster mee omgaan en bewust hun sekspartner kiezen. Het is dus belangrijk dat bij relatievorming, single zijn gekeken wordt naar het toekomstig tijds perspectief van de persoon. Hoe kijkt de persoon naar zijn/ haar (TFP) en hoe beïnvloedt de sociaal- emotionele selectiviteit de relatievorming en de sociale contacten?
ความคิดเห็น