top of page

Menopauze en vaginale atrofie

Bijgewerkt op: 5 aug. 2022

Zodra vrouwen in de premenopauze (1 ste fase) terecht komen heeft dit invloed op hun lichaam. Door de daling van hormonen in aanloop van de laatste menstruatie krijgen vrouwen overgangsklachten.

In deze fase kan een vrouw toch nog zwanger worden, aangezien de vouw in deze fase nog steeds hormonen aanmaakt. Deze fase kan tot 6 jaar duren voor de menopauze zich inzet.


Deze periode kan de vrouw lichamelijke en mentale veranderingen ervaren. Het oestrogeenniveau wisselt en progesteron daalt. Hierdoor kunnen ook vaginale klachten ontstaan. De huid in en rond de vagina kan rood, geïrriteerd, jeukend zijn. Dit kan pijn bij het vrijen veroorzaken. Glijmiddel kan helpen, maar soms is dat niet voldoende. Er bestaan hormoon preparaaten die helpend kunnen zijn.


Mentale problemen.

Door de disbalans in de hormonen kan men moeilijkheden ervaren om zich te concentreren, helder na te denken, informatie op te slaan en te verwerken. Men kan zichzelf vlugger irriteren, boos worden door de stemmingswisselingen. Ook depressieve gedachten, neerslachtigheid kunnen optreden.


De menopauze(2 de fase) is niet meer of minder dan een ander woord voor de laatste menstruatie. Zodra een vrouw een jaar geen menstruatie heeft gehad zit men in de postmenopauze.


De postmenopauze brengt de grootste veranderingen met zich mee. De huid wordt droger, minder elastisch, dunner en de vagina wordt letterlijk smaller. Dit fenomeen noemt men vaginale atrofie. Masturbatie en regelmatig coïtus of geslachtsgemeenschap kan dit proces tegengaan. Oestrogeen ovules en vaginale crémes kunnen de vulvovaginale slijmvlies hydrateren zodat er geen uitdroging en pijn ontstaat. Dit kan ook blaasontstekingen tegengaan.


Glijmiddel op waterbasis kan helpend zijn, dit is kleurvrij, weinig kans op irritaties. Wel kan het zijn dat deze regelmatig moet heraangebracht dient te worden; Het is niet schadelijk in combinatie met seksspeeltjes.

Glijmiddel op oliebasis geeft vlekken in lakens, kan irritatie in de vagina veroorzaken en is dus af te raden het veroorzaakt ook schade aan seksspeeltjes.

Glijmiddel op basis van siliconen blijft langer vochtig en glijden, doch kan het irritatie veroorzaken. Ook kan het niet gebruikt worden in combinatie met speeltjes die ook siliconen bevatten en het geeft vlekken op de kleren en lakens.


Conclusie seks, coïtus, masturbatie zijn zeker aan te raden zelfs na de laatste menstruatie. Het bevordert ook uw vaginaal welbevinden en maakt penetratie gemakkelijker.

#kenjezelf #sekstherapie #normaliseren #seksuelevoorlichting #masturbatie #menopauze

#sekstherapie #hormonen #hormoneninbalans15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Neurodiversiteit en studeren Ons onderwijssysteem is gebaseerd op neurotypische mensen en dus Bottom-up. Neuro-divergente mensen werken beter met Top- Down. Dit komt omdat beiden hersenhelften ander

Ik ben een stevige aanhanger van Prof. Viktor E. Frankl die de logotherapie tot leven blies en dr. Nagy die de grondlegger was van de systeem- en contextuele therapie. Beiden zijn mijn grootste inspir

bottom of page