top of page

De clitoris

Bijgewerkt op: 12 jun. 2022

De clitoris bij de vrouw verschilt niet zoveel van de penis. Dat vrouwen passief en ontvangend zijn is een misverstand. We kunnen dit beter vervangen door het begrip vrouwelijke lust en extase.


Een vrouw bereikt haar seksuele hoogtepunt tussen de 40-55 jaar. Bij de man ligt de seksuele piek rond de 20-30 jaar.


De zwellichamen vullen zich net zoals bij de penis met bloed, waardoor de clitoris door stimulatie groter en gevoeliger wordt.


Er is net zoals bij de penis variatie wat omvang betreft. Een clitoris kan tot 10 cm opzwellen en tot halverwege de vagina komen.

Voorspel is daarom enorm belangrijk.


Het is daarom ook heel belangrijk te weten dat het lichaam door aanraking van de clitoris en de klieren van Bartholin vocht produceert.


Deze vaginale lubricatie ( nat worden) is een fysieke reactie. Bij verkrachting/onvrijwillige seks beschermd het lichaam zichzelf zo tegen verwonding. Het is dus een misverstand dat een vrouw het dan toch leuk of lekker vond.

#traumabegeleiding

#kenjezelf

#gynaecologie

#seksueelgeweld

#seksueelmisbruik

#seksualiteit

#seksuelevoorlichting

#trauma

#seksuologen


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Neurodiversiteit en studeren Ons onderwijssysteem is gebaseerd op neurotypische mensen en dus Bottom-up. Neuro-divergente mensen werken beter met Top- Down. Dit komt omdat beiden hersenhelften ander

Ik ben een stevige aanhanger van Prof. Viktor E. Frankl die de logotherapie tot leven blies en dr. Nagy die de grondlegger was van de systeem- en contextuele therapie. Beiden zijn mijn grootste inspir

bottom of page