top of page

borstkanker en seksualiteit(beleving)

Bijgewerkt op: 12 jun. 2022

Borstkanker, en /of een preventieve mastectomie hebben een enorme impact op het welbevinden van je persoon. Ongeacht of je nu een man of vrouw bent.


Ja, een man kan ook borstkanker krijgen. Een borstreconstructie is geen must, maar kan wel bijdragen tot het welbevinden en je compleet voelen. Je man of je vrouw voelen.


Belangrijk hierin is dat jezelf doet en kiest wat goed voor jou is en vooral waar je je goed bij voelt. Het is belangrijk te weten dat het even duurt voor je went aan het veranderd zelfbeeld. Het is een ingrijpende ingreep, intense periode, die als een rollercoaster je meeneemt.


Het is zo dat behandelingen, medicatie de seksuele opwinding, lust kan doen afnemen. Intimiteit kan op verscheidene manieren beleefd worden in een relatie.


Er zijn ook net mensen die aangeven dat ze net nu meer seks hebben en hun seksualiteit meer of anders beleven. Dit komt omdat je door seks te hebben hormonen aanmaakt die je een ontspannen en gelukkig gevoel geven. Ook kan het de band met de partner versterken. Het is zeker zo dat er ook een groep mensen zijn die dit anders beleven, dan vroeger, omdat net dit een aspect is, waar ze nog wel grip op hebben. Het geeft hen een gevoel van bewustwording, en zelf nog ergens grip op te hebben.


Hoe je met seksualiteit omgaat in deze periode: er is geen goed of fout. Over seksualiteit en jezelf beeld praten is belangrijk. Vragen stellen kan. Steun zoeken is geen zwakte. Verdriet hebben en rouwen mogen een plaats innemen.


#seksuologie

#rouw

#gynaecologie

#oncologie

#seksuelevoorlichting

#kanker

#borstreconstructie

#BRCA1

#BRCA2

#Plastischechirurgie

#sekstherapie

#normaliseren


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Neurodiversiteit en studeren Ons onderwijssysteem is gebaseerd op neurotypische mensen en dus Bottom-up. Neuro-divergente mensen werken beter met Top- Down. Dit komt omdat beiden hersenhelften ander

Ik ben een stevige aanhanger van Prof. Viktor E. Frankl die de logotherapie tot leven blies en dr. Nagy die de grondlegger was van de systeem- en contextuele therapie. Beiden zijn mijn grootste inspir

bottom of page