top of page

Creatieve therapie/ Spelcounseling

Er zijn verschillende soorten creatieve therapieën, creatieve therapie past perfect binnen OCGT. Zo kan je schilder, muziek, schrijf, teken, dans ,... therapie volgen.

Creatieve therapie is een manier om jou of jullie kind sociaal-emotionele vaardigheden aan te leren. Het is een misvatting dat alleen, kinderen <12 jaar dit aangeboden wordt.

 

Door iets creatiefs te doen, zoals een kastje maken, leer(t) hij/ jij dingen als plannen of samenwerken. Ook kan een creatief therapeut je kind helpen om te leren omgaan met tegenslag en frustratie. Het is zo dat ik zelf cliënt-oplossingsgericht werk volgens Carl Rogers, Berger, Shazer en vanuit het positieve werk, wat loopt er wel goed, wat kan er meer, en wat kan anders (minder). Emoties zijn hierin belangrijk. Creatieve therapie wordt geïntegreerd in individuele, ouder-kind coaching, relatie en sekstherapie om verbinding met jezelf, je emoties, krachten te versterken en trauma's te verwerken en vervolgens jezelf te (her)ontdekken en kansen te grijpen. Het kan je anders naar jezelf en naar anderen (systemen) rondom helpen kijken, welke hulpbronnen er niet aanwezig zijn en welke wel. Het is niet zo dat je altijd elke sessie creatief aan de slag moet het is een en -en verhaal. Het is maatwerk naargelang uw persoon, hulpvraag, noden, doelstellingen,……

 

Wanneer naar een creatief therapeut?

Je kunt met allerlei problemen terecht bij een creatief therapeut. Bijvoorbeeld als je kind niet goed kan omgaan met emoties, een negatief zelfbeeld heeft, een dierbare heeft verloren, een echtscheiding dient te verwerken of als hij erg gespannen is. Een creatief therapeut gaat niet altijd direct met je kind aan de slag, maar kan ook helpen bij het observeren van je kind, de ontwikkeling van je kind beoordelen of meedenken bij het stellen van een diagnose.

 

Waarom geen ‘gewone’ therapie?

Als je kind/ jij het moeilijk vindt om te vertellen wat er aan de hand is, kan creatieve therapie fijn zijn. Sommige mensen/ kinderen vinden creatieve therapie vaak minder belastend dan andere vormen van therapie.

 

Wat doet een creatief therapeut?

‘Heeft een kind/persoon moeite met ontspannen, dan laat ik hem/jou bijvoorbeeld oefeningen doen met rustgevende materialen, zoals pastelkleuren, zacht krijt en rustgevende bewegingen. Zo leert hij te herkennen hoe hij zijn lichaam meer kan ontspannen.’ Doordat creatieve therapie is gericht op succeservaringen, kan je kind er zelfverzekerder van worden en een positiever zelfbeeld krijgen.

 

Hoe ziet de behandeling eruit?

In overleg met jullie stelt ik een behandelplan op waarin de vragen en doelen voor jullie kind/ jou staan. De behandeling kan bestaan uit korte opdrachten of een op maat uitgewerkt project. De meeste kinderen/ individuen hebben 8 tot 15 sessies nodig, maar er zijn ook kinderen/personen die aan zes sessies genoeg hebben, niets is vooropgesteld.

 

Zelf werk ik ook met NET therapie. NET therapie (Naratieve Emotie Therapie) is een schrijftherapie is een kortdurende vorm van directieve. Dit pas ik vooral toe bij traumatische ervaringen, PTSS, CPTSS, Parentificatie, trauma’s en burn-outklachten. Maar eigenlijk kun je dit ook integreren in diverse therapieën om de oorzaak van een bepaald probleem waar je tegen aanloopt te doorgronden en een ander perspectief te geven aan je ervaring, beleving, interpretaties en doelstellingen, toekomstperspectief. Het doel is immers de klachten sterk te laten afnemen of te laten verdwijnen.

 

Door te schrijven kan zelfinzicht worden ontwikkeld door de zelfreflecties en gedachtegangen die door het nadenken en schrijven in gang worden gezet. Zo worden ervaringen en emoties verwerkt. Uit onderzoek bij volwassenen is schrijftherapie even effectief gebleken als reguliere cognitieve gedragstherapie. Dit komt vooral door de confrontatie met het issue, en exposure technieken die worden toegepast. Het is narratieve therapie (vertelvorm) en dus overzichtelijk, terug leesbaar, en er zit structuur in. Schrijftherapie heeft nog een belangrijk voordeel: namelijk dat het verhaal van het trauma gedeeld kan worden met belangrijke anderen en anderen zo het slachtoffer haar/zijn reacties beter kunnen begrijpen en plaatsen.

​

Zestig procent van de cliënten is na de schrijftherapie geheel vrij van klachten, tachtig procent voelt zich na afloop beter. Combineer schrijftherapie met andere therapievormen en je begrijpt dat dit een therapeutisch proces op gang brengt. Dit past dus perfect binnen OCGT en therapeutisch van enorm belang is. Het kan in eerste instantie banaal klinken, maar er komt echt wel meer bij kijken. Het verkort wel het therapeutisch proces en meestal is dit dus een korte therapievorm.

Welkom bij

Groepspraktijk Ander Perspectief

bottom of page