top of page

Wat is EFT, TAT, RET? Wanneer kan je ze inzetten en wat doen ze als behandelingswijze?

Wat is EFT: Emotional Freedom Technique?


Lichamelijke klachten hebben veelal een psychologische component. Stress kan een van de oorzaken zijn. Denk maar aan zorgen die een impact hebben op de maag of hoofdpijn of slapeloosheid, onrust veroorzaken. Logischerwijs is het ook vervelend om lichamelijke klachten te hebben en kan je hierover bijvoorbeeld frustratie voelen. Door met deze onderdelen aan de slag te gaan kan de lichamelijke klacht deels en soms helemaal oplossen.


· EFT is in de eerste plaats een voel-en-doe-therapie (geen praat-en-begrijp-therapie). Niet de oorzaak van de klacht telt, maar de oplossing

· EFT ruimt grondig op, werkt bevrijdend

· EFT maakt ruimte voor nieuwe overtuigingen, gedachten en gevoelens

· EFT grijpt direct in op de automatische angstreflexen

· EFT werkt zacht, goed en snel

· EFT is veilig en pijnloos

· EFT gaat niet over je grenzen heen

· EFT is betrekkelijk eenvoudig aan te leren voor niet-complexe zelfhulp

· EFT bevordert je persoonlijke ontwikkeling


Wat is TAT: Tapas Acupressure Technique?

TAT kan je helpen het verleden los te laten, vanuit andere perspectieven te kijken naar pijnpunten, ….

De emotionele aspecten van angsten en fobieën te elimineren. Het innerlijk gebabbel van de interne criticus en voice dialoque zou sneller geëlimineerd worden. Het geeft innerlijke rust, ontspanning.

Sommige wetenschappers, psychologen zeggen dat TAT nog intenser op de zenuwbanen inwerken en dieper en heviger is dan EFT.


Wat is RET: Rapid Eye Technique?

In tegenstelling tot EMDR dien je voor RET niet heel uw trauma, verdriet, angsten te herbeleven of onder ogen te zien tijdens een sessie.

“De methodiek die deze training gebruikt heeft acht stappen. We borduren daarbij voort op het ABC van RET: er is een aanleiding of gebeurtenis (A), je hebt daar gedachten over (B) en deze gedachten hebben consequenties in gedrag (C).

De kern daarbij is dat niet A, maar B de oorzaak is van C. Dus: niet de gebeurtenissen zelf, maar jouw gedachten daarover bepalen hoe je handelt. RET focust zich op het veranderen van belemmerende gedachten (B) via de volgende acht stappen:

  1. Beschrijf de A: De gebeurtenis of situatie die een ongewenst gevoel en/of gedrag oproept.

  2. Beschrijf de C: Wat is het ongewenste, niet productieve gevoel en het daarmee samenhangende gedrag (de consequentie)? Wat deed je in de situatie en met welk effect?

  3. Beschrijf de B: Wat zijn de gedachten/overtuigingen waardoor C veroorzaakt werd? Beschrijf de interpretaties en evalueer deze grondig.

  4. Formuleer de gewenste C: Hoe wil je je voelen als situaties zoals A zich voordoen? Hoe wil je je dan gedragen? Waar word je blij en gelukkig van? Dit hoeft niet perfect te zijn, maar wel reëel.

  5. Daag de irrationele gedachten uit en stel ze ter discussie. Kijk bijvoorbeeld naar de feiten. Is het haalbaar wat je denkt? Heb je dat getoetst? Wie vindt dat nog meer?

  6. Formuleer rationele gedachten en vervang de irrationele gedachten die onder B zijn gevonden in stap 3.

  7. Beproef het resultaat. Hoe voelt het om zo te denken?

  8. Maak een actieplan om bovenstaande manier van denken te normaliseren en de gewenste gevoelens te verankeren.

Bij de 3 technieken wordt aangeraden 24 u op voorhand geen alcohol en de 3 dagen na de sessie geen alcohol te nuttigen. Bij RET wordt afgeraden om met de auto te rijden het eerste uur na de sessie.


15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Waarom vrouwen, mannen testen.

Evolutionaire theorie simpel uitgelegd waarom vrouwen mannen testen En hoe je met je ex hoort om te gaan als je een nieuwe relatie hebt. Duidelijk en goed communiceren voor de kinderen is prima. Er be

Comments


Welkom bij

Groepspraktijk Ander Perspectief

bottom of page