top of page

Wat is creatieve therapie?

Creatieve therapie is een manier om jou of jullie kind sociaal-emotionele vaardigheden aan te leren. Het is een misvatting dat alleen, kinderen <12 jaar dit aangeboden wordt. Door iets creatiefs te doen, zoals een kastje maken, leer(t) hij/ jij dingen als plannen of samenwerken. Ook kan een creatief therapeut je kind helpen om te leren omgaan met tegenslag en frustratie. Het is zo dat ik zelf cliënt-oplossingsgericht werk volgens Carl Rogers, Berger, Shazer en vanuit het positieve werk, wat loopt er wel goed, wat kan er meer, en wat kan anders (minder). Emoties zijn hierin belangrijk. Creatieve therapie wordt geïntegreerd in individuele, ouder-kind coaching, relatie en sekstherapie om verbinding met jezelf, je emoties, krachten te versterken en trauma's te verwerken en vervolgens jezelf te (her)ontdekken en kansen te grijpen. Het kan je anders naar jezelf en naar anderen (systemen) rondom helpen kijken, welke hulpbronnen er niet aanwezig zijn en welke wel. Het is niet zo dat je altijd elke sessie creatief aan de slag moet het is een en -en verhaal. Het is maatwerk naargelang uw persoon, hulpvraag, noden, doelstellingen,……


Wanneer naar een creatief therapeut?

Je kunt met allerlei problemen terecht bij een creatief therapeut. Bijvoorbeeld als je kind niet goed kan omgaan met emoties, een negatief zelfbeeld heeft, een dierbare heeft verloren, een echtscheiding dient te verwerken of als hij erg gespannen is. Een creatief therapeut gaat niet altijd direct met je kind aan de slag, maar kan ook helpen bij het observeren van je kind, de ontwikkeling van je kind beoordelen of meedenken bij het stellen van een diagnose.


Waarom geen ‘gewone’ therapie?

Als je kind/ jij het moeilijk vindt om te vertellen wat er aan de hand is, kan creatieve therapie fijn zijn. Sommige mensen/ kinderen vinden creatieve therapie vaak minder belastend dan andere vormen van therapie.


Wat doet een creatief therapeut?

‘Heeft een kind/persoon moeite met ontspannen, dan laat ik hem/jou bijvoorbeeld oefeningen doen met rustgevende materialen, zoals pastelkleuren, zacht krijt en rustgevende bewegingen. Zo leert hij te herkennen hoe hij zijn lichaam meer kan ontspannen.’ Doordat creatieve therapie is gericht op succeservaringen, kan je kind er zelfverzekerder van worden en een positiever zelfbeeld krijgen.


Hoe ziet de behandeling eruit?

In overleg met jullie stelt ik een behandelplan op waarin de vragen en doelen voor jullie kind/ jou staan. De behandeling kan bestaan uit korte opdrachten of een op maat uitgewerkt project. De meeste kinderen/ individuen hebben 8 tot 15 sessies nodig, maar er zijn ook kinderen/personen die aan zes sessies genoeg hebben, niets is vooropgesteld.






11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wanneer ben je klaar voor een baby als persoon/ koppel?

Eén van de grootste persoonlijke vraagstukken waar iedere (jong)volwassene voor komt te staan: Ben ik klaar voor een kind? En wanneer kun je spreken van klaar zijn voor een kind? Het kan zijn dat je o

Waarom vrouwen, mannen testen.

Evolutionaire theorie simpel uitgelegd waarom vrouwen mannen testen En hoe je met je ex hoort om te gaan als je een nieuwe relatie hebt. Duidelijk en goed communiceren voor de kinderen is prima. Er be

Hoe vindt je de juiste partner?? volgens Esther Perel

Als je je toekomstige partner zoekt en inschat of deze bij je past naargelang geld en status, doe je onrecht aan. Stop met het evalueren met personen, iemands aandacht te zoeken, stop potentiële partn

bottom of page