top of page

Wanneer bij trauma GEEN EMDR toepassen!!

EMDR wordt veelvuldig ingezet bij trauma, maar soms kan het herbeleving geven. Dit hangt af of het door een ervaren EMDR therapeut wordt uitgevoerd of door andere oorzaken niet of minder goed werkt.


  • Je wilt/kan niet in contact komen met je gevoelens: Om EMDR toe te passen niet heel uitgebreid over je trauma moet praten, maar het praten is wel essentieël. Je moet immers bereid zijn om de traumatische ervaringen op te roepen, en dus moet je in contact willen komen met je gevoelens.

  • Een persoonlijkheidsstoornis zorgt ervoor dat je je minder goed kunt focussen, dit zorgt ervoor dat EMDR minder goed kan werken.

  • Het trauma is geblokkeerd/ gesealed: Als je je niets of stukken kwijt bent van je trauma: dissociatie, coma, bewusteloosheid, rape drugs,....

  • Het is een complex trauma: Dit kan voor beperkte werking zorgen van EMDR.

  • Je hebt reeële gevoelens voor het trauma: Sommige geoelens zijn normaal gezien de gebeurtenis(sen) en zullen niet verminderen door EMDr. Bv. Als je iemand schade hebt berokkend, gaat je wroeging, schuldgeveoelens niet afnemen door EMDR.

  • Medicatie: die geveoelens onderdrukken, kunnen EMDR negatief beïnvloeden.

Nadelen EMDR therapie:

  • Na EMDR kun je last krijgen van angstige gevoelens, dit kan even blijven duren.

  • Er kunnen nieuwe beelden, gevoelens naar boven komen die weggestoken zaten.

  • Dit kan dus voor een ROT gevoel zorgen na EMDR, dit mag niet langer dan 3 dagen duren.

Dat is de reden dat ik bovenstaande scenario's duidelijk vernoem, wat maakt dat best geen je geen EMDR toe past. Als een psychiater niets met een trauma doet of geen EMDR aanraadt kan dit de reden zijn wat maakt dat het geblokkeerd blijft. zodat de cliënt /patiënt niet verder af dan waar hij/zij nu staat.


Dit komt omdat het Reptielenbrein(oerbrein) instinctief handelt om ons te beschermen, n et limbisch systeem met de amygdala ervoor zorgt dat alles wat ons doet herinneren aan het trauma automatisch terug opgeroepen wordt zodat we herbeleiving, triggers, dissociatie, depersonalisatie en /of derealisatie kunnen ervaren. Het werkt alsof onze hersenen van het event, dader(s), feiten een polaroid foto hebben gemaakt waardoor we associaties maken om ons te beschermen en daardoor dingen vermijden of blokkeren om dingen te vermijden om de pijn, herbeleving te vermijden.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wanneer ben je klaar voor een baby als persoon/ koppel?

Eén van de grootste persoonlijke vraagstukken waar iedere (jong)volwassene voor komt te staan: Ben ik klaar voor een kind? En wanneer kun je spreken van klaar zijn voor een kind? Het kan zijn dat je o

Waarom vrouwen, mannen testen.

Evolutionaire theorie simpel uitgelegd waarom vrouwen mannen testen En hoe je met je ex hoort om te gaan als je een nieuwe relatie hebt. Duidelijk en goed communiceren voor de kinderen is prima. Er be

Hoe vindt je de juiste partner?? volgens Esther Perel

Als je je toekomstige partner zoekt en inschat of deze bij je past naargelang geld en status, doe je onrecht aan. Stop met het evalueren met personen, iemands aandacht te zoeken, stop potentiële partn

Comments


bottom of page