top of page

Uit de kast komen, coming out


Het is niet altijd zo vanzelfsprekend om te ontedekken welke genderidentiteit of seksuele oriëntatie je hebt. Soms is je seksuele oriëntatie een ware ontdekkingstocht. Anderen weten dan weer direct tot wie ze aangetrokken zijn.


Ook kan je eigen genderidentiteit- en beleving dit ook bemoeilijken. Sommige mensen zijn niet Cisgender. Cisgender wil zeggen dat je biologisch geslacht gelijkt loopt met je eigen gender(beleving), anders kan er sprake zijn van genderdysforie. Genderdysforie wil zeggen dat je beleving niet strookt of overeenkomt met je geslacht en dit kan je eigen lichaamsbeleving en je eigenheid als persoon bemoeilijken. Dit kan evolueren naar bv. transgender(identiteit).


Je seksuele oriënatie ontdekken is bijgevolg niet altijd evident. Laat staan dit bespreken met anderen. Je twijfels, je zorgen, je angsten. Je kan je raar voelen, je past misschien niet in een bepaald hokje. Of je komt gaande weg te ontdekking dat dat hokje waar je jezelf in zette toch niet is wat je dacht. Je ervaring en seksuele beleving komt onder druk te staan en je staat soms op een kruispunt.

Je bent bang voor reacties van je partner, je kinderen, je ouders, je vrienden, collega's,... Ja soms ontdek je pas op latere leeftijd of wanneer je in een relatie zit wat je seksu immers boosheid, verontwaardiging, verdriet, angst voor het onbekende, over zich krijgen. Je hebt immers net zelf heel veel onzekerheden, angsten, pijn, machteloosheid gevoeld. Je weet dat dit veel kan veranderen, voor jezelf en anderen rondom je heen. Wat moet je nu???


Ben je heteroseksueel, bi-seksueel, homoseksueel, lesbisch, queer, pansekueel, sapioseksueel, aseksueel, demiseksueel, ...

En dan nog is dit niet voor iedereen hetzelfde, je kan er een andere invulling aan geven.

De ene demi-seksueel kan 5 dates nodig hebben om een emotionele connectie te voelen, en met een ander persoon kan die verbinding er al zijn na 5 u spreken.

Dit alles is zo verschiilend.


De ene aseksueel kan geen aantrekking voelen tot personen maar wel verliefd worden op mannen, dus niet aromantisch zijn.

Aromantisch wil zeggen dat je je niet aangetrokken voelt, niet verliefd kunt worden. Er zijn dus wel aseksuele personen die een relatie hebben, alleen hoeft voor hen seks er niet perse bij. Ze hebben wel een emotionele klik met iemand en kunnen genieten van romantiek en aanrakingen zoals massages, maar seks hoeft niet.


Heb je nood aan een babbel, onzekerheden uitspreken?? Blijf er niet mee zitten.




5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wanneer ben je klaar voor een baby als persoon/ koppel?

Eén van de grootste persoonlijke vraagstukken waar iedere (jong)volwassene voor komt te staan: Ben ik klaar voor een kind? En wanneer kun je spreken van klaar zijn voor een kind? Het kan zijn dat je o

Waarom vrouwen, mannen testen.

Evolutionaire theorie simpel uitgelegd waarom vrouwen mannen testen En hoe je met je ex hoort om te gaan als je een nieuwe relatie hebt. Duidelijk en goed communiceren voor de kinderen is prima. Er be

Hoe vindt je de juiste partner?? volgens Esther Perel

Als je je toekomstige partner zoekt en inschat of deze bij je past naargelang geld en status, doe je onrecht aan. Stop met het evalueren met personen, iemands aandacht te zoeken, stop potentiële partn

bottom of page