Seksuele oriëntatie omvat seksuele, emotionele, romantische aantrekkingskracht plus je gender, biologische geslacht en genderidentiteit.
Sekse of het biologische geslacht is het label dat je krijgt naargelang je fysiek uiterlijke kenmerken na de geboorte en staat op je geboorteakte, rijbewijs, …
Gender is veel complexer: het gaat om normen, verwachtingen van de maatschappij, over gedrag, eigenschappen en gedachten. Elke cultuur heeft normen over de manier waarop mensen zich moeten gedragen op basis van hun sekse. Het gaat meer over wat men van je verwacht en hoe je je gedraagt naargelang je sekse/geslacht.
Genderidentiteit is hoe je je van binnen (intrinsiek) voelt en hoe je je gender uitdrukt door kleding, gedrag en je persoonlijk voorkomen. Het gevoel ontwikkeld zich al vrij vlug in je leven begint, al op de leeftijd van 2 of 3 jaar.Je genderidentiteit kan overeenkomen met je biologische sekse of kan daarvan afwijken. Genderidentiteit is intrinsiek en deze kan niet worden toegewezen, gediagnosticeerd, gemeten of weerlegd door iemand anders – je genderidentiteit is je persoonlijke identiteit. Als je iemands eigen genderidentiteit ontzegt of niet erkent kan dit genderdysforie veroorzaken.
Seksualiteit versus genderidentiteit Seksuele oriëntatie is je identificeren met een of met meerdere seksuele oriëntaties en/of een of meerdere genderidentiteiten. Er zijn verschillende seksuele oriëntaties waarmee een persoon zich kan identificeren en die zijn allemaal onafhankelijk van hun biologische sekse en genderidentiteit.
Seksuele oriëntatie (vervangt de term: seksuele geaardheid) beschrijft de seksuele, emotionele of romantische aantrekkingskracht die een persoon ervaart evenals de biologische sekse of het gender van de mensen tot wie ze worden aangetrokken. Het is mogelijk dat één persoon meerdere seksuele oriëntaties en genderidentiteiten gebruikt om zich te identificeren. Er zijn verschillende seksuele oriëntaties waarmee een persoon zich kan identificeren en die zijn allemaal onafhankelijk van hun biologische sekse en genderidentiteit.
Verklaring LGBTQ+ :
Hetero seksueel (cisgender): seksuele aantrekkingskracht tot het andere geslacht
Bi-seksueel: seksuele aantrekkingskracht tot eigen en het andere geslacht
Lesbisch: seksuele aantrekkingskracht tot het eigen geslacht→ vrouw
Homoseksueel: seksuele aantrekkingskracht tot het eigen geslacht→ man
Transgender
Sapioseksueel
Aseksueel
Demiseksueel
Queer
Interseks
…….
JE HEBT MEER SOORTEN AANTREKKINGSKRACHT NODIG ALS JE WILT DAT JE LIEFDE BLIJFT BESTAAN.
Liefde kan niet overleven op basis van fysieke en seksuele aantrekkingskracht. Zeker, het is het eerste dat opvalt aan iemand. Hieronder een opsomming van de meest voorkomende vormen van aantrekkingskracht.
Seksuele aantrekkingskracht is het verlangen om iemand seksueel aan te raken, en heeft niets te maken met het libido, of veelvuldigheid aan seks. Wel is het meestal de basis van een romantische relatie. Het is ook de meest voorkomende reden voor het plegen van ontrouw.
Het is echter nooit genoeg om een relatie staande te houden, er is meer nodig als basis. Wel kan seksuele aantrekkingskracht een relatie bemoeilijken als er ontrouw wordt gepleegd of wanneer de nood hoog is en je seksuele aantrekkingskracht voelt voor een ander persoon.
Romantische aantrekkingskracht is het gevoel "dat je snakt naar een romantische relatie met een ander". Dit hoeft niet tesamen te lopen met seksuele aantrekkingskracht. Gecombineerd echter is het het ideale scennario voor alloseksuelen ("mensen die normale romantische ervaring beleven”). Voor mensen waarbij dit verschilt, zoals ace-spec (aseksuele spectrum), aro-spec (aromantische spectrum), of anderszins varigeoriënteerde mensen is het vaak nuttig om je te identificeren met aparte seksuele en romantische oriëntaties. Liefde heeft meestal als basis de romantische aantrekkingskracht maar kan ook vervangen of gecombineerd worden door de andere vormen van aantrekkingskracht.
Aro-spec mensen (aromantische mensen) kunnen daarom kiezen voor tertiaire aantrekkingskracht bv. platonisch, esthetische of sensuele aantrekkingskracht,…….
Aromantisch: geen romantische aantrekkingskracht
Grijs-(a)romantisch: iemand die ergens in het midden valt tussen aromantisch en romantisch. Kan romantische gevoelens ervaren, maar alleen onder bepaalde voorwaarden.
Demiromantisch: Iemand die pas romantische gevoelens bij een andere persoon ervaart nadat ze een emotionele band hebben gevormd.
Recipromantisch: Iemand die alleen een romantische aantrekking ervaart als ze weten dat de ander dat ook voelt.
Lithromantisch of akoiromantisch: Iemand die romantische gevoelens kan hebben voor andere mensen, maar niet wensen dat die gevoelens wederzijds zijn. Als die gevoelens wederkerig zijn, vervaagt de aantrekkingskracht.
..............................
Sensuele aantrekkingskracht is de fysieke aantrekkingskracht om geknuffeld, aangeraakt worden. Niet zozeer seksueel.
Emotionele aantrekkingskracht is misschien wel de moeilijkste en belangrijkste vorm van aantrekkingskracht. Het gaat om de klik. Je kunt het niet met iedereen doen, je kunt niet even emotioneel open zijn voor elke persoon die je ontmoet. De reden waarom je meer openstaat voor sommigen dan voor anderen, is dat je je emotioneel tot hen aangetrokken voelt. Je voelt dat je eerlijk kunt zijn met die mensen en dat je ze kunt vertrouwen, en hoopt dat dat wederkerig is. Vertrouwen geschonden kan de klik onder druk komen te staan, of wegvallen.
Esthetische aantrekkingskracht is wanneer je een persoon ziet, meestal een beroemdheid, en je bewondert hoe geweldig ze eruit zien. Je hebt niets anders nodig dan alleen bewondering voor hun fysieke uiterlijk. Anders gezegd: je kijkt gewoon naar de persoon zoals je naar een mooie auto of een mooie juweel of interieurstuk in je living.
Sociale aantrekkingskracht is iets dat sympathieke mensen bezitten. Ze trekken als ware blikken , glimlachen of verstandsblikken naar zich toe. Ze zijn graag gezien en kunnen dat zelf minimaliseren. Het is eigenlijk simpel; degenen die populair zijn opbepaalde vlakken, de mensen met wie je graag in de buurt bent, zich sociaal inzetten en waarbij alles moeiteloos lijkt. Ze zijn sociaal aantrekkelijk. Er wordt gezegd dat mensen die sociaal aantrekkelijk zijn, meer kans hebben om aantrekkelijk te zijn in verschillende levenssferen.
Intellectuele aantrekkingskracht staat bijna gelijk met emotionele aantrekkingskracht. Je tot iemands intelligentie aangetrokken voelen is een unieke vorm van aantrekkingskracht.
Sapioseksuelen bv. kunnen dit het belangrijkste kenmerk vinden. Soms kan intelligentie het belangrijkste kenmerk zijn dat een persoon kan hebben en het kan gemakkelijk een dealbreaker worden. Je kan je soms ook gefrustreerd voelen als je partner niet met je of met je vrienden kan meepraten. En de partner kan zich ook al vlug dom voelen. Wat eerst aantrekklijk werd bevonden: intelligentie kan een issue worden, als de andere de taalbegrippen, communicatie, ...niet mee kan voeren.
Alterous aantrekkingskracht creëert queerplatonische relaties die vergelijkbaar zijn met vriendschap, maar intenser. Je zou bijvoorbeeld dingen doen met je queerplatonic-partner die je niet zou doen met je vriend.
Beschermende aantrekkingskracht, je valt op personen die je een veilig, geborgen gevoel geven. Ze stralen vertrouwen, betrokkenheid uit. Je kan een huis op hen bouwen. Ze komen hun woorden na in daden en laten je niet vallen als een baksteen. Ze gaan een uitdaging uit en laten hun persoonlijke problemen los om iemand in nood te helpen, of zijn altruistisch en kunnen ondersteunend zijn, zonder hier mee op de koop te lopen.
De romantische oriëntatie is eigenlijk de saus op de seksuele oriëntatie. Dit kan gelijklopen, maar hoeft niet. Bv. een heteroseksueel kan aromontisch zijn. Een heteroseksueel kan sapioseksueel zijn en alloromantisch,……..
Je seksuele en of romantische oriëntatie kan wel invloed hebben op je relatie. Bv. Als één partner alloseksueel is en de andere partner een andere oriëntatie heeft kan dit na de eerste verliefdheid problemen opleveren. Ook als blijkt dat de basis die gelegd werd in de eerste periode niet nagekomen wordt.
Bv een arospec persoon kan de gemaakte toekomstdoelstellingen, afspraken heel belangrijk vinden. Als blijkt dat die niet nagekomen worden kan dit het vertrouwen en het gevoel, de basis van de relatie schenden, en doen twjfelen of verwijdering tussen de 2 partners bewerkstelligen.
Even iets rechtzetten: Aromantische mensen zijn niet gevoelloos of onverschillig. Ze kunnen zich overweldigd voelen door de druk om zich romantisch uit te drukken. Ze beschrijven hun partners vaak als aanhankelijk of behoeftig. Aromantic' is een spectrum dat een breed scala aan romantische ervaringen en expressie omvat.
Aromantics geven misschien niet om pure fysieke genegenheid en - aantrekkingskracht, of ze vinden het misschien leuk om iemands hand vast te houden. Of ze al dan niet van plan zijn een romantische band met iemand aan te gaan, de meeste mensen zijn vastbesloten om op een of andere manier fysieke verbinding met anderen te zoeken. De hoeveelheid fysieke genegenheid die iemand geniet, varieert van persoon tot persoon van alle romantische oriëntaties. Aromantica zoeken eerder emotionele gehechtheid en steun.
De meest voorkomende misvatting is dat aromantische mensen wilt zeggen dat de persoon niet in staat om liefde te ervaren of te voelen of te geven. Aromantisch betekent gewoon een gebrek aan romantische aantrekkingskracht, maar aantrekkingskracht is niet hetzelfde als liefde. Ze kunnen al dan niet seks hebben met deze partner, ook al is romantische genegenheid waarschijnlijk afwezig in deze relatie. Een aromantisch persoon kan een minder hoeveelheid relaties aangaan in het leven. Ook kan het zijn dat deze net afknapt op personen die veelvuldige partners heeft gehad of one-night stands; omdat een arospec persoon net op zoek is naar meer dan het pure uiterlijk en romantiek en er andere waarden en normen zijn, een tertiaire aantrekkingskracht dus.
Als ietsvan deze informatie je raakt, vraag je je misschien af of je aromatisch bent.
Een tool in de seksuele oriëntatie hierin kan de Kinsey test zijn. Kinsey Schaal Test (idrlabs.com)
Of praten met een sekstherapeut uitzoeken wat je seksuele en romantische oriëntatie is en betekent voor je.
Comentários