top of page

Help, ik ben single, ik wil niet meer alleen zijn.

Bijgewerkt op: 22 nov. 2022


Symmetrie, asymmetrie.

Soms krijg ik de vraag in mijn kabinet: wat is het beste?

Het is zo dat uitersten elkaar aantrekken, maar ook gelijkgestemden.

Het is oké. Op vlak van karakter, persoonlijkheidskenmerken, temperament kan tegenstelling werken, omdat je elkaar aanvult.


Op vlak van achtergrond, status, diploma’s, opleidingsniveau, leeftijd, waarden, normen, religie, aantrekkelijkheidsfactor kiest men veelal als gelijkgestemden voor elkaar. Vooral hoger opgeleiden kiezen veelal voor daten met minstens hetzelfde opleidingsniveau. Downdaten is vooral voor vrouwen nog een probleem. Vrouwen kiezen meestal voor hetzelfde opleidingsniveau of status of waarden en normen.

Dit maakt daten moeilijker voor vrouwen, de vijver om in te vissen wordt zo beperkter. Downdaten doen vrouwen minder vlug, dit komt deels omdat ook al is er in het begin overeenstemming; op langere termijn er issues kunnen voordoen zoals bv. loon, carrièrekansen, vervolgopleidingen.


Sommige vrouwen vinden het leuk om hun werk uit te leggen en indruk te maken op een man. De man kan het leuk vinden een hoger opgeleide vrouw te daten en te pochen bij zijn collega’s, familie en vrienden. Downdaten bestaat in vele vormen, echter te veel verschil is afgeraden. Dit komt omdat er frustraties kunnen ontstaan rond begrip en in overeenstemming. Er kan ruis komen te zitten. De irritatie kan ook bij de hoger opgeleide ontstaan: omdat deze de partner als dom kan gaan ervaren.


Ander taalgebruik, taalbegrip, interesses, hoger loon kunnen beginnen wegen op de relatie. Men doet minder moeite, alles was toch doorsproken in het begin? Dit is al moeilijk als de man hoger opgeleid is, maar dit wordt wel aanvaard in onze maatschappij. Een man mag in onze maatschappij hoger opgeleid zijn en meer salaris hebben. Dit is algemeen sociaal aanvaard. Als je downdate als vrouw is het aangeraden dat je maar 1 niveau lager gaat bv. Master -> Bachelor, Bachelor --> Graduaat, meer dan 1 trap als vrouw wordt afgeraden. Komt daarbij dat er vrouwen zijn die vallen op intelligentie en in 2 de instantie pas op het uiterlijk. dat wordt wel eens vergeten. Vlottere babbels, men begrijpt elkaar vlugger, dezelfde verwachtingen en begrip voor carrièrekansen, bijscholen, onregelmatige uren,….. Het loopt nu eenmaal soepelder.Vrienden kunnen ook foutieve raad geven. Ik heb ooit een vriend het advies horen geven: Je moet niet zeggen dat je dokter bent, dat trekt de verkeerde vrouw aan. Ik moet u niet zeggen zeker, dat ik toen met mijn ogen even heb gedraaid, toen ik voorbijliep. Het verkeerde advies van die vriend, die blijkbaar niet weet welke moeilijkheden hieruit kunnen voortvloeien. Ik kan u al zeggen dat oprechtheid, authenticiteit een belangrijk iets is, maar als je je anders voordoet….

Het is niet voor niets dat bv. Dating apps met een algoritme werken om een profiel te raten. Als je je profiel correct invult kan het profiel je een score 6 of 7 geven. Vervolgens zal dat algoritme u voorstellen aan een 5 of 8. Als je je natuurlijk anders voordoet dan je bent, ga je daar ook andere voorstellen zien, niet alleen wat opleidingsniveau betreft, maar de gehele profielen. Het algoritme is zo ontwikkelt. Zodat bv. een ingenieur niet gekoppelt wordt aan iemand uit een totaal profiel, om zo ontgoocheling, frustraties, ...te vermijden. Tinder algoritme: dit moet je weten om meer matches te krijgen - iCreate (icreatemagazine.nl)


Partnerkeuze heeft te maken met hechtingspatronen die je als kind aangeleerd kreeg. Vorige relaties geven een beeld wie je aantrekkelijk vindt. Meestal wijk je van dit uiterlijk niet te veel af op het eerste gezicht, tenzij je de persoon op een andere manier hebt leren kennen. Partnerkeuze fundamenteel veranderen, kan meestal niet. Dit komt omdat dit beeld in de kindertijd wordt gevormd, wat jij fysiek aantrekkelijk vindt.


Moest je op iemand vallen, en je ziet elkaar 2 à 3 x per week dan kan je stellen dat je na 3 maand elkaar goed kent. Als er op lange termijn wordt gepland, wordt er gesproken over en met familie is dit meestal een goed teken. Als je een vakantie samen hebt gemaakt en deze goed doorstond en de seks altijd bevredigend is en er aantrekking is dan weet je dat het goed zit. Seksuele bevrediging, comptabiliteit, elkaar aantrekkelijk vinden, seksuele comptabiliteit kan geen enkele seksuoloog, psychotherapeut, relatietherapeut 100% op de rails zetten. Je moet immers elkaar aanvoelen, en opgewonden worden, en die hormonen en aantrekkingskracht zit tussen de oren door hormonen meebepaald.36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wanneer ben je klaar voor een baby als persoon/ koppel?

Eén van de grootste persoonlijke vraagstukken waar iedere (jong)volwassene voor komt te staan: Ben ik klaar voor een kind? En wanneer kun je spreken van klaar zijn voor een kind? Het kan zijn dat je o

Waarom vrouwen, mannen testen.

Evolutionaire theorie simpel uitgelegd waarom vrouwen mannen testen En hoe je met je ex hoort om te gaan als je een nieuwe relatie hebt. Duidelijk en goed communiceren voor de kinderen is prima. Er be

Hoe vindt je de juiste partner?? volgens Esther Perel

Als je je toekomstige partner zoekt en inschat of deze bij je past naargelang geld en status, doe je onrecht aan. Stop met het evalueren met personen, iemands aandacht te zoeken, stop potentiële partn

Comments


Welkom bij

Groepspraktijk Ander Perspectief

bottom of page