top of page

Doe jij aan IABW?

Bijgewerkt op: 16 aug. 2023

IABW wil zeggen in alle bochten wringen. Is dat voor jou iets vanzelfsprekend of komt dat voort uit jouw persoonlijke normen, waarden, identiteit. Sociaal wenselijk gedrag kan IABW in de hand werken. Hoeveel (bed)partners wordt als sociaal wenselijk gedrag gezien voor man en vrouw? Is dat hetzelfde of verschillend? In een vorige blogpost kwam dit al gedeeltelijk aanbod.


Ik krijg meestal van mannen deze vraag. Dan volgt meestal de volgende zin: Vrienden, kameraden stoefen over hun lijstje veroveringen, komen uit voor hun bezoeken aan Chaussée d’Amour en ik voel me dan een vreemde eend in de bijt. Of Lily, ik ben van de week geschrokken, ik passeer in mij auto de Tropical en zie mijne beste kameraad van de parking komen en de baan 180 graden opdraaien naar Sintruien. Dan voel ik me atypisch?? Pardon, atypisch? Ja, blijkbaar moet je als man af en toe naar de mètskes of mitskes, gaan als je single bent, en het kan ook nog als je vrouw niets meer wil doen.


Dan gaat het over Sociaal Wenselijk Gedrag of de dubbele moraal, waardoor een man zich atypisch kan voelen als hij zich niet gedraagt als een playboy, player, gigolo.

Om het concreter te maken neem ik volgende onderzoeken als voorbeeld:

Lieven Scheire verklaarde in 2013 (3 mei 1981) maar 2 sekspartners gehad te hebben. Ja, u leest het goed" 2". Neen, dit is geen fictie, wel realiteit. Zelf verklaart hij dat RONDPOEPERIJ in "zijn Vlaams dorp" niet gepromoot werd. En ik moet zeggen, dat met dit beeld ik ook opgevoed en opgegroeid ben. Ik denk soms dat mijn moe, zich met momenten 10 x ronddraait in haar graf, als ze me bezig zou horen in mijn praktijk. Er wordt vrijuit gepraat over beffen, kutjes, pijpen, likken, visa versa's, bottom, tops, …...


Dit terwijl seks zelfs in religieuze gezinnen een actief gedeeld gegeven is, anders zouden de kroostrijke boerengezinnen destijds nooit bestaan hebben, toch?

Feitje: Ongeveer tien procent van de Vlaamse mannen had seks met twee verschillende partners. Dat blijkt uit de Sexpert-enquête uit februari 2013, waarbij 1.800 Vlamingen werden ondervraagd over hun leven onder de lakens. Twintig procent stelt het zelfs met één bedpartner in zijn hele leven. Het gemiddelde ligt op 9,4, maar de mannelijke playboy die soms stereotype is en waar menig man denkt aan te moeten voldoen verkleurt het beeld.


“De grootste groep Vlaamse mannen heeft tussen de 2 en 9 bedpartners’, zegt Katrien Vermeire van Sensoa. En dat is SWG (sociaal wenselijk gedrag) ‘Vroeger dacht men dat de mannen overdreven’, zegt seksuoloog Alexander Witpas.

Bij vrouwen ligt het gemiddelde op 5,1. Vreemd verschil, aangezien er bij het merendeel der Vlaamse vrijpartijen een man én een vrouw aanwezig zijn. Dat kan verklaard worden door bv escort of prostituee bezoek al dan niet om ervaring op te doen. Sommige mannen nemen steeds dezelfde prostitué om een vertrouwelijk gevoel te krijgen en te ervaren.


In een onderzoek uit 2021 bleek dat paren die alleen maar met hun echtgenoot seks hadden, een iets grotere tevredenheid over de seksbeleving en bedprestraties binnen de relatie, dan de koppels waarin 1van de partners "een indrukwekkendere lijst" van sekspartners kon tonen. Een andere studies toonde aan dat 3 het magische getal is; je doet net genoeg ervaring op wat seksstandjes, lust, seksueel welbevinden, maar ook teleurstelling, frustraties, onbehagen te ervaren, op die manier zou je kunnen relativeren en alles in proporties te kunnen zien. Het gras is niet altijd groener aan de overkant.


De Britse gezondheidsdienst “Superdrug” kwam na een studie uit van 8 bedpartners voor mannen en 7 voor vrouwen gedurende heel hun leven. In 2015 toonde de studie “Archives of Sexual Partners” 8 als antwoord aan.

De moraal van het verhaal is: zolang je gelukkig bent met je eigen bedprestaties moet je niet rondneuken en is een laag aantal bedpartners prima.

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wanneer ben je klaar voor een baby als persoon/ koppel?

Eén van de grootste persoonlijke vraagstukken waar iedere (jong)volwassene voor komt te staan: Ben ik klaar voor een kind? En wanneer kun je spreken van klaar zijn voor een kind? Het kan zijn dat je o

Waarom vrouwen, mannen testen.

Evolutionaire theorie simpel uitgelegd waarom vrouwen mannen testen En hoe je met je ex hoort om te gaan als je een nieuwe relatie hebt. Duidelijk en goed communiceren voor de kinderen is prima. Er be

Hoe vindt je de juiste partner?? volgens Esther Perel

Als je je toekomstige partner zoekt en inschat of deze bij je past naargelang geld en status, doe je onrecht aan. Stop met het evalueren met personen, iemands aandacht te zoeken, stop potentiële partn

Comments


Welkom bij

Groepspraktijk Ander Perspectief

bottom of page